Thursday, January 29, 2009

Mi Goreng Pedas Adie Kun

Mari memasak bersama Adie Kun. Resepi hari ini, sesuai untuk orang bujang macam Adie. Ringkas, mudah dan cepat, masak sendiri lebih jimatkan? Mungkin ramai yang sudah mengetahui cara-cara memasaknya. Tetapi lain orang lain caranyakan? Kata orang ikut air tangan. Adie agak malas merujuk pada buku resepi, jadi masakan yang Adie masak ini Adie masak ikut sedap hati dan sedap rasa saja, tapi entah macam mana agak menjadi pula dan keluarga Adie juga menyukainya. Selamat Mencuba. (^_^)V

*************************************************************************************

Mi Goreng Pedas Adie Kun

Bahan- Bahan (Sebelum)
Selepas dipotong.

Bahan-bahannya,

1- Mi Kuning - 2 bungkus (hidangan untuk 8 orang)
2- Sawi
3- Bawang putih - 6 ulas
4- Bawang merah besar - 3 biji
5- Kicap - Secawan kecil
6- Udang Basah - 6 ekor (ikut citarasa, lebih @ kurang)
7- Tauhu - 2 ketul
8- Cili Giling - 1 cawan
9- Fish Ball
10- Fish kek
11- Lada @ Cili Merah - 2 tangkai
12- Daun Sup.
13 - Minyak
14 - Garam
15- Lada Hitam.


Cara-cara memasak.

Panaskan minyak, kemudian masukkan bawang merah dan putih
yang telah di potong tadi, goreng sehingga naik bau @ keperangan.

Kemudian, masukkan cili giling tadi, dan goreng
sehingga garing dan naik bau.

Masukkan 3/4 cawan kicap dan kacau rata. Kemudian tuangkan
sedikit air kosong sebanyak setengah cawan.


Masukkan udang yang telah dipotong dan kacau rata.

Masukkan mi tadi sedikit demi sedikit dan gaul rata bersama
rencah tadi. Perlu di ingat, Mi harus dibasuh dengan bersih.

Masukkan fish ball, fish kek dan tauhu yang telah digoreng dan
dipotong. kemudian gaul rata. Jika mi mula mengering, tuangkan sedikit
air kosong mengikut kesesuaian.

Kemudian masukkan sayur sawi, lada merah dan daun sup
yang telah siap dipotong tadi, gaul rata, dan akhir sekali
taburkan lada hitam yang telah ditumbuk, dan garam secukup rasa.
untuk lebih perisa, perahkan limau kasturi.

Siap dihidang, Mi Goreng Pedas Adie Kun

Selamat Mencuba. (^_^)V



7 comments:

Anonymous said...

HUwaaaaaa..
Ptut laa ader bau dri jiran sblah..
Nnti adie ajar hana memasak erhhh....
Msak ntuk bper orng niee??

adie_kun said...

kan dah tulis tu..
huhu~

untuk 8 org..

(^_^)V

||| PöJìé PööH ||| said...

Whoa!!!
Mesti shedap kan!!
Jgn jadik cam Pojie nih..
Masak kari ayam dikatanyer masak ayam masak lemak cili api..
Masak asam pedas dah macam masak singgang..
Hahahah!

adie_kun said...

ala pojie.. okey wat..
sekurang2nya ada gak basic tuk memasak dari mengharapkan org or kedai jew..

hehehe..

(^_^)V

Izo Candy said...

wah..

boleh try ni

:D

Anonymous said...

Yeahh!!!
Inilah edisi masak mmsak antra adie dn kngkwan..
Kamera pleasee!!!!
hahhahahahha

afiq_one said...

nak order boleh tak nampak sedap jer